Ειδήσεις: ΜΥΤΗΛΗΝΗ, ΛΕΣΒΟΣ, ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Εφημερίδα Αιολικά Νέα: Μυτηλήνη, Λέσβος Τουριστικός Οδηγός Λέσβου - Σε κάθε τζέπη!

  Ειδήσεις - Ρεπορτάζ

Θεματικές Σελίδες
  Υγεία
  Εκπαίδευση
  Πολιτισμός
  Αθλητικά
  Ψυχαγωγία
  Ελλάδα - Κόσμος
  Οικονομία
  Πλανήτης Γη

Ειδικές Στήλες
  Συνεντεύξεις
  Σχόλια
  Ωροσκόπιο
  Ενδότυπος
  Ειδήσεις του φαξ
  Φλας Μπακ
  Αρθρογραφίες
  Δραστηριότητα βουλευτών
  Σκίτσα
  Ηχώ προσλήψεων
  Ηχώ δημοπρασιών
  Το καλάθι της νοικοκυράς
  Στήλη Νεολαίας
  Στήλη συνταγών
  Στήλη των ζώων

Αναζητηση

ΑΡΧΕΙΟ


Newsletter
Τροποποίηση εγγραφής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τουριστικός Οδηγός Λέσβου

Komotini On-Line


Ο ΝΕΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ:
«Θέλουμε μία Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο»

12.06.2006

Γεννήθηκε το 1959 και κατάγεται από τα Βασιλικά του Πολιχνίτου. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών σήμερα, βρίσκεται στη θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Λέσβου, εδώ και 20 μέρες, έχοντας υπηρετήσει 29 χρόνια στο σώμα, σ' όλα τα πόστα.  Ο Χρήστος Δεσποτέλης είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που αποφεύγει τη δημοσιότητα, ενώ από το νέο του πόστο ασχολείται πολλές ώρες με τα θέματα ευθύνης του.  Ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της Διεύθυνσης, βάζοντας συγχρόνως ψηλά τον πήχη, αφού ρίχνει βάρος στο ανθρώπινο πρόσωπο της Αστυνομίας και στην άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη. Παράλληλα στις προτεραιότητές του είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η δίωξη των ναρκωτικών, έχοντας ήδη κάνει ένα καλό ξεκίνημα στον τομέα αυτό, αφού επί ημερών του εντοπίστηκε η μεγάλη ποσότητα των 43 κιλών χασίς στην Καλλονή.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ενημέρωσης, ενώ η πρώτη του εντολή στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμούς ήταν να καλείται και ο ίδιος στις συγκεντρώσεις του προσωπικού, ενώ προετοιμάζει παράλληλα επαφές με όλους τους Δημάρχους, ώστε να έχει ιδίαν αντίληψιν για τα προβλήματα της κάθε περιοχής.
Στη Μυτιλήνη η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή και αυτό που τονίζει στη συνέντευξή του σήμερα στα "ΑΙ.Ν.", είναι ότι το τηλέφωνό του είναι στη διάθεση των πολιτών όλο το 24ωρο για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί.

- Μπορεί να διανύετε ένα στάδιο ενημέρωσης αυτή την περίοδο, έχω τη γνώμη όμως ότι γνωρίζετε τα προβλήματα, έχοντας υπηρετήσει από διάφορα πόστα στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Θα ήθελα, λοιπόν, ένα πρώτο σχόλιό σας από τη θέση του Αστυνομικού Διευθυντή.
«Βρίσκομαι στη Λέσβο από το 1991, έχοντας περάσει από την Τροχαία, το Αστυνομικό Τμήμα, την Ασφάλεια, Υποδιευθυντής στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και τώρα αναπληρώνοντας το Διευθυντή. Γνωρίζω σε ένα καλό βαθμό τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, εκ των οποίων τα βασικά είναι τα τροχαία ατυχήματα, που το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι, τα ναρκωτικά, η λαθρομετανάστευση και τώρα το καλοκαίρι με τον τουρισμό, η διατάραξη της κοινής ησυχίας και η ηχορρύπανση από κάποια καταστήματα.
Σ' αυτά ρίχνουμε κυρίως το βάρος και δεν σας κρύβω ότι ο πρώτος και βασικός μας στόχος είναι η πάταξη των ναρκωτικών και το λέω αυτό γιατί τα ναρκωτικά είναι ο δρόμος που οδηγεί στο θάνατο, δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά, όλα μπορούν να σε οδηγήσουν στο θάνατο. Γι' αυτό, όσο μπορούμε, προσπαθούμε να περιορίσουμε αυτήν την πληγή του αιώνα μας».
- Πάντως, λίγες μέρες αφότου αναλάβατε τα καθήκοντα του Αστυνομικού Διευθυντή είχατε και μία μεγάλη επιτυχία στον τομέα δίωξης των ναρκωτικών...
«Πράγματι υπήρξε μία επιτυχία, η οποία τώρα βρίσκεται στον ανακριτή και πιστεύω ότι θα πάμε καλά... Προς το παρόν δεν μπορώ να σας πω τίποτε περισσότερο».
- Μας είπατε πριν για αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Σε ποια κατεύθυνση κινείστε για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;
«Το πρώτο τετράμηνο, φέτος, σε σχέση με πέρυσι έχουμε αύξηση στα τροχαία ατυχήματα, όχι στα θανατηφόρα τόσο, όσο στα ελαφρών σωματικών βλαβών. Με την ίδρυση της νέας ομάδας, που έχει αντικείμενο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, θα αναλύουμε σε κάθε τροχαίο τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό, επιχειρώντας να παρέμβουμε στα σημεία όπου εντοπίζονται τα περισσότερα ατυχήματα. Θα προσπαθήσουμε να τα μειώσουμε όσο μπορούμε και μακάρι να μπορούσαμε να τα φτάσουμε και στο μηδέν. Οι παράγοντες όμως που έχουμε αναλύσει μέχρι τώρα μας δείχνουν ως αιτίες την υπερβολική ταχύτητα, τα παράνομα προσπεράσματα, το αλκοόλ και την έλλειψη κράνους και ζώνης. Αν ο κόσμος προσέξει σ' αυτά τα σημεία - και ζητάμε γι' αυτό τη βοήθειά τους - είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μείωση. Οι παράγοντες που προκαλούν ένα τροχαίο είναι τρεις, ο οδηγός, το αυτοκίνητο κι ο δρόμος. Επειδή όμως εδώ στη Μυτιλήνη εμείς οι ντόπιοι γνωρίζουμε τους δρόμους, αυτός ο παράγοντας περιορίζεται σημαντικά, άρα βασικός παράγοντας σε ένα τροχαίο είναι ο άνθρωπος. Σκοπεύουμε ως Διεύθυνση, μέσα στον Ιούνιο, να κάνουμε μία εκδήλωση με θέμα τα τροχαία ατυχήματα».
- Για το κυκλοφοριακό τι μπορείτε να κάνετε;
«Το κυκλοφοριακό δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Αστυνομία, η οποία παρεμβαίνει - ούτως ή άλλως - σε κάποιες διασταυρώσεις, διευκολύνοντας την κυκλοφορία. Είναι θέμα άλλων να λύσουν το κυκλοφοριακό και πιστεύω ότι αν δημιουργηθούν η Βόρεια και Νότια Παράκαμψη της Μυτιλήνης κι αν τα έργα τελειώσουν κάποτε θα υπάρξει ελάφρυνση, προς το παρόν όμως το κυκλοφοριακό ως πρόβλημα θα συνεχίσει να είναι έντονο. Θα πρέπει να καταλάβουμε κι εμείς ως πολίτες ότι δεν μπορούμε να κινούμαστε συνέχεια με το αυτοκίνητο, ακόμη και για μικρές αποστάσεις. Η Μυτιλήνη κατατάσσεται στη δεύτερη θέση πανελλαδικά σε σχέση αναλογίας αυτοκινήτων και πληθυσμού, κι αυτό δείχνει κατά κάποιο τρόπο και μία οικονομική ευμάρεια».
- Θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για νέο κτίριο της Αστυνομίας;
«Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, αφού μετά από ενέργειες του Ταξίαρχου κ. Γκαγκαρέλλη, στις 14 του μηνός, γίνεται για πρώτη φορά η δημοπρασία για να δούμε αν θα υπάρχει ενδιαφερόμενος να διαθέσει οικόπεδο για την ανέγερση νέου κτιρίου. Το υφιστάμενο κτίριο έχει πολλά προβλήματα, είναι της δεκαετίας του '70 και δεν εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες της Αστυνομίας, αλλά πάνω απ' όλα δεν εξυπηρετεί τους ίδιους τους πολίτες που έρχονται εδώ, αφού το περιβάλλον δεν αποτελεί και ό,τι καλύτερο».
- Μπορεί να ανταποκριθεί η Αστυνομική Διεύθυνση στις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης και στη συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα;
«Προχθές είχαμε μία σύσκεψη υπό τον κ. Υπουργό και τον κ. Αρχηγό, μία διημερίδα στην Αθήνα, όπου μας έγινε γνωστό το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Λέσβου και σύμφωνα με αυτό προβλέπονται νέα Αστυνομικά τμήματα στους Δήμους Γέρας, Πολιχνίτου και Αγίας Παρασκευής, ενώ η Ασφάλεια Μυτιλήνης αναβαθμίζεται σε Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, έχοντας στη διάθεσή της Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, το οποίο θα ασχολείται μόνο με τα ναρκωτικά. Με τα ισχύοντα σήμερα, η Ασφάλεια ασχολείται με όλα τα ζητήματα αρμοδιότητάς της, πιστεύω όμως ότι η ίδρυση Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών - πέρα από το γεγονός ότι θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα σε αυτό το θέμα - θα δώσει τα περιθώρια στην Ασφάλεια ώστε να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στα άλλα θέματα αρμοδιότητάς της».
- Αυτό το έγραψαν κατ' αποκλειστικότητα την προηγούμενη εβδομάδα τα "ΑΙ.Ν.",  γράψαμε όμως ότι προβλέπεται και η ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό...
«Ο κ. Αρχηγός μας ενημέρωσε ότι προβλέπεται αύξηση της δύναμης πανελλαδικά σε ποσοστό 8% με 9% και πιστεύω ότι θα επωφεληθούμε κι εμείς από αυτό, ενώ για φέτος προβλέπεται να έρθουν στη Μυτιλήνη 8 βαθμοφόροι και 8 αστυφύλακες, εκτός των νέων αστυφυλάκων που βγαίνουν από τις σχολές τον Οκτώβριο, να δούμε και από εκεί τι θα μας δώσουν. Πιστεύω ότι η αναδιάρθρωση θα λύσει πολλά προβλήματα στην Αστυνομία. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι ένας αριθμός αστυνομικών ασχολείται καθημερινά με τους λαθρομετανάστες και όσο να 'ναι αυτό  αποδυναμώνει την Α.Δ.».
- Σχέσεις αστυνομικού - πολίτη. Τι σκέφτεστε γι' αυτό;
«Θέλω να τονίσω ότι βασική επιδίωξή μας είναι οι Αστυνομικοί να ανταποκρίνονται άμεσα - και θα είμαστε σ' αυτό ιδιαίτερα αυστηροί - στα διάφορα αιτήματα των πολιτών, χωρίς να υπάρχει καμία καθυστέρηση. Πρέπει όταν θα έρχεται ο  πολίτης στην Αστυνομία να αισθάνεται σαν στο σπίτι του, να εξυπηρετείται και όχι να ταλαιπωρείται. Ένα μικρό πρόβλημα παρουσιάστηκε με τις ταυτότητες, διότι είχαμε πολύ κόσμο και ήδη ενισχύσαμε την υπηρεσία με διπλάσιο αριθμό ανδρών, ώστε ο κόσμος να μην ταλαιπωρείται. Επίσης θέλουμε όταν ο κόσμος τηλεφωνεί για κάποιο πρόβλημα, όσο γίνεται γρηγορότερα τα περιπολικά και οι αστυνομικοί να καταφθάνουν στον τόπο από τον οποίο καλούνται και σε αυτό θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος. Θέλουμε μία Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση χωρίς καμιά έκπτωση στην πάταξη του εγκλήματος».
- Με την υφιστάμενη κατάσταση λέτε πως θα τα καταφέρετε;
«Έχω εμπιστοσύνη στο προσωπικό και θα είμαι σε όλες τις συναντήσεις που περιοδικά κάνει, στα κατά τόπους τμήματα, για να συζητάμε μαζί τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα, βρίσκοντας από κοινού λύσεις στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης του πολίτη. Σκοπεύω αυτό το διάστημα να ξεκινήσω και μία επαφή στους κατά τόπους Δήμους, προκειμένου να ακούσουμε και να καταγράψουμε τα προβλήματα όπως τα βλέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
- Με τους συνδικαλιστές ποια είναι η σχέση σας;
«Η σχέση μου με τους συνδικαλιστές είναι άριστη, επικοινωνούμε κάθε μέρα με τον Πρόεδρο των Αστυνομικών και με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Αξιωματικών και συζητάμε τα τρέχοντα ζητήματα, αντιμετωπίζοντάς τα χωρίς κανένα πρόβλημα. Ρωτήστε και τους ίδιους...».
- Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι κλείνοντας;
«Θέλω να ξέρει ο πολίτης ότι "είμαστε εδώ"! Όλο  το εικοσιτετράωρο, οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει, το τηλέφωνό μου είναι ανοιχτό και να μην διστάσει να με καλέσει για οποιοδήποτε πρόβλημά του, όσο μικρό και αν είναι».

Συντάκτης: Στρατής Σαμιώτης 

Δείτε άλλα άρθρα στη κατηγορία: Συνεντεύξεις

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο Προσθέστε στα Αγαπημένα Προσθέστε στα Αγαπημένα
Στείλτε τη σελίδα σε φίλους Στείλτε τη σελίδα σε φίλους Σχολιάστε το άρθρο Σχολιάστε το άρθρο
Komotini On-Line


Τουριστικός Οδηγός Λέσβου

ΑΤΖΕΝΤΑ
« Ιούνιος »   2006   *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Σημερά:
07.45 - 21.00: ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ(Π. ΒΟΣΤΑΝΗ 10-ΓΗΠΕΔΟ)
18.00 - 07.45: ΚΑΡΑΜΒΑΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ(ΕΡΜΟΥ 57Α)
Επόμενες μέρες »
ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ
Σημερά ανοιχτά:
Tις καθημερινές όλα τα πρατήρια βενζίνης παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ. Iσχύει ελεύθερο ωράριο.
Επόμενες μέρες »
ΚΑΙΡΟΣ
» Μυτιλήνη
» Πειραιάς
» Αθήνα
» Άλλες περιοχές
ΟΔΗΓΟΙ
Επαγγελματικός Οδηγός

Οδηγός Ψυχαγωγίας

Τουριστικός Οδηγός

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Σας αρέσει το νέο μας site;

 Πολύ ωραίο, μπράβο!
 Ε, καλούτσικο...
 Δεν μου άρεσε καθόλου.
Άλλες δημοσκοπήσεις »
Εισοδος
Απομνημόνευση κωδικού πρόσβασης;
  Ξεχάσατε το password σας;

ΑΓΓΕΛΙΕΣ
Μικρές Αγγελίες
Κοινωνικά
Δημοσιεύσεις
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Πρόγραμμα TV
Επιλογές TV
Πρόγραμμα Cinema
ΧΡΗΣΙΜΑ
Χρήσιμα τηλέφωνα
Φαρμακεία
Βενζινάδικα
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αεροπλάνα
Πλοία
ΚΤΕΛ
Web site ΜΟΝΟ με 5 ευρώ!
Komotini On-Line Ανάπτυξη: Komotini On-Line
Φιλοξενία: MyHost
Powered by Bitrix Site Manager
Πληροφορίες για το site
Εφημερίδα «Αιολικά Νέα» | Όροι χρήσης | Δήλωση απορρήτου | Διαφήμιση | Επικοινωνία
Copyright © Γ. Κονδυλούδης & ΣΙΑ - Αιολικές Εκδόσεις Ο.Ε. 2006
Αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων των άρθρων επιτρέπεται μόνο με τη γραπτή άδεια του εκδότη.
Αγ. Ειρήνης 3β, 811 00 Μυτιλήνη, Τηλ: 22510 43350, E-mail: info@aiolikanea.gr